Često postavljana pitanja

Sve što treba da znate o OREGON® Cordless Tool System

Setovi baterija i punjači

 1. Može li se OREGON® set baterija koristiti u drugim OREGON® alatima?

  Da. Svi OREGON® 36V MAX* setovi baterija su kompatibilni sa svim OREGON® 36V MAX* alatima, baterijama i punjačima.

 2. Koja je razlika između 2.4 Ah i 4.0 Ah setova baterija?

  Razlika između setova baterija se primarno ogleda u njihovoj težini i vremenu rada. B400E 2.4 Ah set baterija teži otprilike 2.7 lb (1.2 kg). B600E 4.0 Ah set baterija je iste težine kao i B400E, ali nudi za 66% duže vreme rada.

 3. Koliko je potrebno bateriji da se napuni?

  Potpuno prazna 2.4 Ah baterija će se puniti oko 30 minuta na C750 Punjaču za brzo punjenje baterija i oko 120 minuta na C600 Punjaču. Potpuno prazna 1.25 Ah baterija će se puniti oko 30 minuta na C750 Punjaču za brzo punjenje baterija i približno 60 minuta na C600 Punjaču.

 4. Koja je razlika između litijum-jonske baterije i drugih baterija?

  • Gustina visoke snage: ćelije litijum jonske baterije imaju i veliku snagu i malu težinu
  • Ne smanjuje se snaga: litijum-jonske baterije pružaju konstantnu snagu tokom pražnjenja seta baterija
  • Bez efekta memorije: nije potrebno održavanje punjenjem i potpuno pražnjenje da se zadrži konzistentan kapaciteta tokom veka baterije
  • Uvek spremne: litijum-jonske baterije ostaju napunjene mesecima nakon što se skinu sa punjača
 5. Da li punjač baterija treba uvek da buzde uključen?

  Punjač ima integrisan sigurnosno kolo koje će pratiti i ostati u stanju mirovanja kada se ne puni. Punjač baterije može ostati priključen sa ili bez baterije.

 6. Smem li da ostavim svoju bateriju na punjaču?

  Da. I 2.4 Ah i 1.25 Ah setovi baterija baterija mogu biti ostavljeni na punjaču neograničeno.

 7. Smem li staviti delimično ispražnjenu bateriju na punjač?

  Da. Nema smanjenja u performansama baterije ili veka trajanja punjenjem bilo kojeg seta baterija 2.4 Ah ili 1,25 Ah u bilo kom trenutku ciklusa punjenja ili pražnjenja.

 8. Gde se bacaju baterije?

  Ne bacajte litijum-jonske baterije u otpad u svom domaćinstvu. Nemojte spaljivati baterije. Reciklažni centri i prijemni centri kod preprodavaca i trgovaca elektronike na veliko prihvataju i 2.4 Ah i 1.25 Ah baterije. Za više informacija, pozovite telefon za pomoć, 800.822.8837 ili posetite recyclenow.com.

 9. Mogu li da napunim OREGON setove baterija koristeći 12V sistem sa DC to AC inverterom?

  Postoje opcije koje su dostupne na tržištu danas. Da bi se obezbedilo da ne oštetite proizvod OREGON, preporučujemo da koristite samo DC to AC inverter koji zadovoljava sledeće specifikacije:

   

  Opseg ulaznog napona 10.5 – 15 VDC*
  Minimalna izlazna snaga 260 W
  Udarna snaga >300 W
  AC izlazna frekvencija 50 – 60 Hz
  Opseg AC izlaznog napona >90 <130 VAC
  Čist talas Izlazni / pravi sinusni talas
  Efikasnost > 80%
  GFCI izlaz Željeni

  * Vozila i invertori namenjeni za 24 volti ili više su OK sve dok su ispunjeni ostali minimalni zahtevi.

Motorna testera, Model CS300

 1. Koliko dugo traje baterija?

  4.0 Ah baterija će trajati otprilike 400 rezova sa jednim punjenjem za grane prečnika 5 do 7 cm. Ovakav učinak može da varira u zavisnosti od tehnike korisnika, oštrine lanca, veličine i vrste drveta. 2.4 Ah set baterija će trajati približno 250 rezova. Broj rezova po punjenju će značajno opasti sa povećanjem prečnika drveta.

 2. Koja je razlika između modela CS300 i CS250?

  CS300 karakteriše tehnologija motora bez četkica,povećana snaga i obrtni momenat, dopuštajući korisniku da obavi veću količinu posla. Dužina mača je povećana sa 35 cm na 40 cm na CS300 i karakteriše je zatezanje lanca bez upotrebe alata. CS300 je podržana patentiranom PowerSharp® tehnologijom za samostalno oštrenje lanca tako da nikada viće nećete morati da režete tupim lancem.

 3. Koliko brzo testera seče?

  U drvetu prečnika od7 do 15 cm, rez traje otprilike 3 sekunde, dok će kod većih komada prečnika od 20 do 25 cm trajati otprilike 18 sekundi. Ovakav učinak može da varira u zavisnosti od tehnike korisnika, oštrine lanca i tvrdoće drveta.

 4. Šta je to PowerSharp® (crvena ručica) i kako radi?

  Motorna testera ima ugrađen sistem za oštrenje lanca. Ako lanac postaje tup ili ne reže dovoljno brzo, pokrenuti motornu testeru u punoj brzini i povući crvenu ručicu na 3 do 5 sekundi i lanac će rezati kao nov. Očekujte oko 10 do 20 ponovnih oštrenja svakog PowerSharp ® lanca, u zavisnosti od stepena oštećenja lanca pre oštrenja.

 5. Sme li se na motornoj testeri koristiti lanac koji nije PowerSharp®?

  Da. Na motornu testeru se mogu instalirati i drugi lanci; međutim, ugrađeni sistem za oštrenje radi samo sa PowerSharp lancem. Prilikom instalacije ostalih lanaca, uklonite kamen za oštrenje, koji može oštetiti lance koji nisu PowerSharp, korišćenjem crvene ručice. Svaki Low Profile™ od 3/8 inča, reznog zuba od .050″ sa 56 karika lanca se može koristiti kao alternativni lanac.

 6. Smem li da na motornu testeru stavim kraću ili dužu vodilicu mača?

  Ne preporučujemo upotrebu vodilice duže od 40 cm. Motorna testera je dizajnirana sa vodilicom od 16 inča (40 cm) što je njena optimalna dužina. Korišćenje duže vodilice može dovesti do smanjenog kapaciteta motorne testere. Možete takođe instalirati kraću vodilicu lanca, koja mora imati A041 krajnji okvir instaliran na motornoj testeri.

 7. Da li motorna testera koristi ulje?

  Da. Za pravilno podmazivanje lanca i vodilice lanca je potrebno odgovarajuće ulje. Preporučujemo korišćenje OREGON ® ulja za podmazivanje lanca. Postavite motornu testeru na stranu, odvrnite poklopac i napunite rezervoar uljem. Proverite nivo ulja u rezervoaru svaki put kada punite bateriju i dopunite uljem, ukoliko je potrebno.

 8. Kako da zetegnem lanac?

  Uvek uklonite bateriju i nosite rukavice kada zatežete lanac. Otpustite dugme na poklopcu sa strane za 1.5 okret (u smeru suprotnom kretanju kazaljke na satu). Upotrebite crveni prsten za zatezanje lanca, u smeru kazaljke na satu vršite zatezanje. Jednom kada zategnete lanac do željenog stepena zategnutosti, pritegnite i dugme sa strane poklopca.

 9. Kako da izvadim bateriju?

  Za uklanjanje baterije iz motorne testere, podignite polugu za otpuštanje smeštenu ispod baterije na desnoj strani zadnje ručke.

 10. Mogu li oštetiti bateriju motornu testeru ukoliko preopteretim motornu testeru?

  Ne. Motorna testera je opremljena sa nekoliko sigurnosnih karakteristika koje je zaustave pre nego se prouzrokuju oštećenja.

Ručni duvač, Model BL300

 1. Koliko dugo traje baterija?

  4.0 baterija će trajati i do 90 minuta kada se BL300 koristi na najnižem podešavanju. Trajaće 15 minuta sa prekidačem podešenim do kraja do visokog podešavanja i 7 minuta sa pritisnutim Turbo dugmetom. Podesivi prekidač na BL300 omogućava korisniku da odabere željeni nivo snage i odgovarajuće vreme rada baterije.

 2. Koliko je glasan moj duvač?

  BL300 je dizajniran da radi što je tiše moguće. Nije neophodno koristiti zaštitu za sluh. Bežična snaga i dizajn tihih ventilatora znači nizak nivo buke: samo 84db na najvišem podešavanju prekidača.

 3. Zašto je toliko teško instalirati mlaznicu na mom duvaču?

  Kako bi se osiguralo da mlaznica dobro naleže na alat, konstruisana je da bude dobro pritegnuta. Obratite pažnju da poravnate zareze na duvaču sa urezima na mlaznici, a zatim dobro pričvrstite mlaznicu.

 4. Kako da izvadim bateriju?

  Da biste izvadili set baterija iz Duvača, podignite polugu za otpuštanje ispod seta baterija iznad usisnog poklopca.

Motorna testera, model CS250

 1. Koliko dugo traje baterija?

  2.4 Ah baterija će trajati otprilike 250 rezova sa jednim punjenjem za grane prečnika 2 do 3 inča (5 do 7 cm). Ovakav učinak može da varira u zavisnosti od tehnike korisnika, oštrine lanca, veličine i vrste drveta. 1.25 Ah baterija će trajati približno 50% 2.4 Ah baterije. Broj rezova po punjenju će značajno opasti sa povećanjem prečnika drveta.

 2. Koliko brzo testera seče?

  Sa 2.4 Ah baterijom, u drvetu prečnika od 2 do 3 inča (5 do 7 cm), motorna testera će napraviti rez za približno 1 sekundu. U drvetu prečnika od 3 do 6 inča (od 7 do 15 cm), motorna testera će napraviti rez za približno 4 sekunde, dok u drvetu velikog prečnika od 8 do 10 inča (20 do 25 cm), rez traje otprilike 25 sekundi. Ovakav učinak može da varira u zavisnosti od tehnike korisnika, oštrine lanca i tvrdoće drveta. Brzine sečenja sa 1,25 Ah baterijom su veoma slične kod drveta sa malim prečnicima.

 3. Šta je to PowerSharp® (crvena ručica) i kako radi?

  Motorna testera ima ugrađen sistem za oštrenje lanca. Ako lanac postaje tup ili ne reže dovoljno brzo, pokrenuti motornu testeru u punoj brzini i povući crvenu ručicu na 3 do 5 sekundi. Lanac će rezati kao nov. Očekujte oko 10 do 20 ponovnih oštrenja svakog PowerSharp ® lanca, u zavisnosti od stanja lanca pre oštrenja.

 4. Sme li se na motornoj testeri koristiti lanc koji nije PowerSharp®?

  Da. Na motornu testeru se mogu instalirati i drugi lanci; međutim, ugrađeni sistem za oštrenje radi samo sa PowerSharp lancem. Prilikom instalacije ostalih lanaca, uklonite kamen za oštrenje, koji može oštetiti lance koji nisu PowerSharp, korištenjem crvene ručice. Preporučeni alternativni lanac je OREGON ® S52 lanac.

 5. Smem li da na motornu testeru stavim kraću ili dužu vodilicu mača?

  Ne preporučujemo korištenje vodilice duže od 14 inča (35 cm). Motorna testera je dizajnirana sa vodilicom od 14 inča (35 cm) što je njena optimalna dužina. Korišćenje duže vodilice može dovesti do smanjenog kapaciteta motorne testere. Možete takođe instalirati kraću vodilicu lanca, koja mora imati A041 krajnji okvir instaliran na motornoj testeri.

 6. Da li motorna testera koristi ulje?

  Da. Za pravilno podmazivanje lanca i vodilice lanca je potrebno odgovarajuće ulje. Preporučujemo korišćenje OREGON ® ulja za podmazivanje lanca. Postavite motornu testeru na stranu, odvrnite poklopac i napunite rezervoar uljem. Proverite nivo ulja u rezervoaru svaki put kada punite bateriju i dopunite uljem, ukoliko je potrebno.

 7. Da li je dugme na poklopcu predviđeno za zatezanje lanca?

  Ne. Bočnim dugmetom na poklopcu pričvrstite vodilicu lanca na motornu testeru. Lanac se prilikom upotrebe isteže i mora se povremeno zategnuti. Koristite odvijač i vijak za zatezanje, koji se nalazi na unutrašnjoj strani vodilice lanca sa prednje strane motorne testere i podesite lanac kao što je opisano u uputstvima.

 8. Kako da izvadim bateriju?

  Za uklanjanje baterije iz motorne testere, podignite polugu za otpuštanje smeštenu ispod baterije na desnoj strani zadnje ručke.

 9. Mogu li oštetiti bateriju motornu testeru ukoliko preopteretim motornu testeru?

  Ne. Motorna testera je opremljena sa nekoliko sigurnosnih karakteristika koje je zaustave pre nego se prouzrokuju oštećenja.

Trimer za živu ogradu, Model HT255

 1. Koliko dugo traje baterija?

  2.4 Ah baterija će trajati otprilike 60 minuta rada u HT255. Ovakav učinak može da varira u zavisnosti od tehnike korisnika vrste žive ograde koja se seče. 1.25 Ah baterija će trajati približno 50% 2.4 Ah seta baterije.

 2. Kako da uključim alat?

  Uhvatite čvrsto prednje i zadnje ručke. Povucite unazad prekidač na zadnjoj ručki palcem dok pritiskate prekidač za promenu brzine sve dok sečiva ne počnu da se kreću željenom brzinom.

 3. Da li se sečivo može naoštriti ili zameniti?

  Da. Ukoliko su sečiva tupa, sečiva se mogu naoštriti turpijom. Ukoliko je došlo do velikog oštećenja, na raspolaganju vam je komplet zamena sečiva.

 4. Kako izgleda pravilno održavanje sečiva?

  Pre svake upotrebe, prekontrolisati sečiva. Uverite se da su sečiva oštra, da nemaju okrnjenih delova ili tupih ivica, i nemojte ih hvatati jednom kada pokrenete trimer za živu ogradu. Povremeno isturpijajte okrnjena mesta i neravnine na sečivu kako bi se osiguralo da se slobodno kreću.

  Kada sečete žive ograde sa dosta biljog soka ili u prašnjavim sredinama, nagomilavanje vlage i prljavštine može povremeno da izazove lepljenje sečiva. Da biste sprečili lepljenje sečiva, očistite sečiva tankim slojem tečnog silikonskog maziva samo u delu sečiva koji se podmazuje i pokrenite sečiva na kratko za ravnomerno nanošenje lubrikanta. Oštra i slobodna sečiva seku lakše nego ona koja su tupa ili lepljiva.

 5. Ukoliko preopteretim trimer za živu ogradu, hoće li se oštetiti baterija ili trimer?

  Ne. Trimer je opremljen višestrukom zaštitom i zaustaviće se pre nastanka oštećenja.

Teleskopska testera, Model PS250

 1. Koliko dugo traje baterija?

  4.0 Ah baterija će trajati otprilike 500 rezova sa jednim punjenjem za grane prečnika 2 do 3 inča (5 do 7 cm). Ovakav učinak može da varira u zavisnosti od tehnike korisnika, oštrine lanca, veličine i vrste drveta. 2.4 Ah set baterija će napraviti približno 325 rezova u drvetu iste veličine. Broj rezova po punjenju će značajno opasti sa povećanjem prečnika drveta.

 2. Do koje dužine se može produžiti Teleskopska testera?

  Teleskopska testera se produžava od 2.2 m do 3.15 m u dužinu omogućujući pristup od približno 4.57 m (zasnovano na visini pojedinca visine od 178 cm pod uglom od 60 stepeni).

 3. Koje vrste lanaca se smeju koristiti na testeri?

  Preporučuje se Micro-Lite Narrow-Kerf 3/8″ Low-Pro .043 gauge lanac testere (OREGON® R34, 90PX034E) , ali funkcionisaće bilo koji 3/8 Low-Pro .043 lanac sa 34 pogonske karike.

 4. Smem li na motornu testeru staviti vodilicu lanca druge veličine?

  Druge vodilice sa A041 montiranim krajnjim okvirom će odgovarati za PS250, ali nije preporučljivo i može poništiti garanciju.

 5. Da li motorna testera koristi ulje?

  Da. Za pravilno podmazivanje lanca i vodilice lanca je potrebno odgovarajuće ulje. Preporučujemo korišćenje OREGON ® ulja za podmazivanje lanca. Postavite motornu testeru na stranu, odvrnite poklopac i napunite rezervoar uljem. Proverite nivo ulja u rezervoaru svaki put kada punite bateriju i dopunite uljem, ukoliko je potrebno.

 6. Da li je dugme na poklopcu predviđeno za zatezanje lanca?

  Ne. Bočnim dugmetom na poklopcu pričvrstite vodilicu lanca na motornu testeru. Lanac se prilikom upotrebe isteže i mora se povremeno zategnuti. Koristite odvijač i vijak za zatezanje, koji se nalazi na unutrašnjoj strani vodilice lanca sa prednje strane motorne testere i podesite lanac kao što je opisano u uputstvima.

 7. Mogu li oštetiti bateriju ili teleskopsku testeru ukoliko preopteretim testeru?

  Ne. Teleskopska testera je opremljena sa nekoliko sigurnosnih karakteristika koje je zaustave pre nego se prouzrokuju oštećenja.

Trimer/Podrezivač, Model ST250

 1. Koliko dugo traje baterija?

  2,4 Ah baterija je odgovarajuća za trimovanje oko 1.400 dužnih jardi (1.300 dužnih metara) travnjaka s jednim punjenjem. Kapacitet se može menjati u zavisnosti od tehnika rezanja trave korisnika.

 2. Kako se izvlači rezna nit?

  Trimer/Podrezivač koristi glavu za izvlačenje niti udarcem o zemlju. Da biste izvukli liniju, udarite lagano glavu trimera o zemlju dok trimer/podrezivač radi.

 3. Da li je potrebno skidati glavu trimera da bi se zamenila rezna nit?

  Ne. Trimer/Podrezivač je opremljen glavom za lako punjenje. Nije neophodno razmontirati glavu kako bi se zamenila rezna nit.

 4. Može li se u trimeru/podrezivaču koristiti druga rezna nit?

  Nije preporučljivo koristiti veći prečnik ili okugli oblik rezne niti. Trimer / podrezivač je namenjen za korišćenje 2,0 mm upredene rezne niti za optimalan rad i maksimalno vreme rada. Veći prečnik niti ili okrugla nit smanjuju kapacitet i skraćuju vreme rada.

 5. Može li se u trimeru/podrezivaču koristiti druga glava trimera?

  Ne. ST250 je dizajniran da se koristi isključivo sa OREGON® Cordless Tool System glavom trimera.

 6. Može li se ručka podešavati?

  Da. Prednjai ručka trimera / podrezivača je podesiva. Ručka se može kretati napred i nazag duž cevi do položaja koji vam omogućava praktično trimovanje, čišćenje ili ivičenje.

 7. Kako se alat iz trimera menja u podrezivač?

  Alat možete brzo i jednostavno pretvoriti iz trimera u podrezivač jednostavnim okretanjem štitnika na dole tako da viri iz trimera i da se zakoči u pravilnom položaju.

 8. Ukoliko preopteretim trimer/podrezivač, hoće li se oštetiti baterija ili trimer/podrezivač?

  Ne. Trimer/Podrezivač je opremljen sa nekoliko sigurnosnih karakteristika koje ga zaustave pre nego se prouzrokuju oštećenja.

Trimer/Podrezivač, Model ST275

 1. Koliko dugo traje baterija?

  4.0 Ah baterija će trajati približno od 35 do 45 minuta sa jednim punjenjem. Ovaj učinak može varirati u zavisnosti od tehnike korisnika i vrste trave ili vegetacije koja se trimuje. 2.4 Ah baterija će trajati približno 20 do 30 minuta.

 2. Koja je razlika između ST250 i ST275?

  ST275 Trimer / Podrezivač je druga generacija trimera / podrezivača iz Cordless Tool System i da rekonstrisana je za poboljšane performanse. Poboljšane karakteristike uključuju: patentiranu tehnologiju pogona sa 50% više obrtnog momenta i snage, veći otkos kod sečenja, nove i poboljšane glave za sečenje za duže vreme rada, slaganje trave, manji nivo vibracija i manje opterećenje rezne niti i duža šipka za povećanje dometa i poboljšana ergonomija.

 3. Kako se izvlači rezna nit?

  Trimer/Podrezivač koristi glavu za izvlačenje niti udarcem o zemlju. Da biste izvukli liniju, udarite lagano glavu trimera o zemlju dok trimer/podrezivač radi.

 4. Da li je potrebno skidati ili otvarati glavu trimera da bi se zamenila rezna nit?

  Ne. Trimer/Podrezivač je opremljen glavom za lako punjenje. Nije neophodno razmontirati glavu kako bi se zamenila rezna nit.

 5. Može li se u trimeru/podrezivaču koristiti druga rezna nit?

  Nije preporučljivo koristiti veći prečnik ili okugli oblik rezne niti. Trimer / podrezivač je namenjen za korišćenje 2,0 mm (.080″) upredene rezne niti za optimalan rad i maksimalno vreme rada. Veći prečnik niti ili okrugla nit smanjuju kapacitet i skraćuju vreme rada. Međutim, ST275 može koristiti bilo 2.0mm (.080”) ili 2.4mm (.095”) reznu nit trimera.

 6. Može li se u trimeru/podrezivaču koristiti druga glava trimera?

  Ne. ST275 je dizajniran da se koristi isključivo sa OREGON® ST275 zamenskom glavom trimera.

 7. Može li se ručka podešavati?

  Da. Prednja ručka trimera / podrezivača je podesiva. Ručka se može kretati napred i nazag duž cevi do položaja koji vam omogućava praktično trimovanje, čišćenje ili ivičenje.

 8. Kako se alat iz trimera menja u podrezivač?

  Alat možete brzo i jednostavno pretvoriti iz trimera u podrezivač jednostavnim okretanjem štitnika na dole tako da viri iz trimera i da se zakoči u pravilnom položaju.

 9. Ukoliko preopteretim trimer/podrezivač, hoće li se oštetiti baterija ili trimer/podrezivač?

  Ne. Trimer/Podrezivač je opremljen sa nekoliko sigurnosnih karakteristika koje ga zaustave pre nego se prouzrokuju oštećenja.